De l'institut a la NASA: Joel Romero, el català de 17 anys que ajudarà a colonitzar Mart.
- Jaume López de Lerma i Caldas
- 21 sept 2020
- 6 Min. de lectura
Aquest jove de Vilanova i la Geltrú és seleccionat per l'agència espacial entre centenars d'estudiants com a guanyador d'un concurs internacional de ciència i tecnologia.remia al creador de una mano biónica guiada con un guante de Decathlon

A Joel Romero no li ha calgut trepitjar la universitat per desenvolupar un projecte de robòtica espacial que ha acabat interessant a la NASA.
Aquest adolescent de Vilanova i la Geltrú es va plantejar com podria colonitzar Mart i construir les infraestructures bàsiques que seran necessàries en un primer moment sense arriscar la vida dels astronautes. La resposta era, per descomptat, en que ho fessin robots antropomorfs, i més concretament, robots controlats per astronautes que els manejarien des d'una distància de 17.000 quilòmetres, una posició més propera a l'planeta vermell que la Terra. D'aquesta manera, reduirien el retard de les ordres de 20 minuts a menys d'un segon.
Aquesta idea, brillant amb independència de l'edat, ha servit a Romero per obtenir un reconeixement en l'últim certamen de la Fira Internacional de Ciència i Enginyeria (ISEF) Intel, els guanyadors van ser anunciats a finals de maig.
Segons ha publicat el Diari de Vilanova, Romero, que va estar a Los Angeles per rebre el guardó, passarà ara a l'estiu a l'Institut Tecnològic de Massachusetts per millorar la seva prototip: "El guant amb el qual es controla la mà robòtica el vaig comprar a Decathlon i té els sensors cosits a mà ", revela a el diari de la seva localitat.

La NASA premia el creador d'una mà biònica guiada amb un guant de Decathlon
CONCURS SOBRE COM EXPLORAR MART
Joel Romero, l'estudiant espanyol guanyador d'un concurs internacional de la NASA
Fil de pescar, sensors de 3 euros, un guant i moltes hores sense dormir, aquests són els ingredients que va necessitar Joel per fer el seu prototip de robot premiat per la NASA. Ha aconseguit desxifrar la posició correcta que necessitaria la nau perquè el robot capti sense retard els moviments de l'astronauta.
50/5000 Imatge de el projecte creat per Joel Romero (J. R.)

El jove català ha hagut de restar hores de son per dur a terme la seva prototip. "Dormia poc i anava tot el dia destrossat", relata. Però l'esforç ha valgut la pena. "És la meva passió, és un somni que s'ha fet realitat".
L'afició per dirigir la mirada cap al cel li ve de petit. "De petit no deixava de preguntar als meus pares sobre les estrelles". Per aquesta època ja s'interessava pels documentals. "La meva passió ha estat sempre aquí i ha anat evolucionant al mateix temps que creixia", recorda.
Alguna cosa li ve dels gens. El seu pare és enginyer. I la seva mare, psicòloga, l'ajuda ara al fet que l'èxit no li pugi al cap. "Sempre em diu que no perdi el nord". Els seus amics també suposen una bona font de motivació. "Són ells els que et donen l'energia per seguir endavant". Intenta quedar amb ells sempre que pot, encara que no té molt temps lliure. Més enllà de el projecte i els estudis, cursa violí en el conservatori -està en el cinquè grau de professional. "I ara m'acabo de treure l'Advanced".
Tot i que no és normal que un xaval amb 16 anys estigui embarcat en un projecte d'aquesta magnitud, Joel no es veu com una cosa rara. "Totes les persones tenen les seves virtuts, les seves maneres de veure les coses, i totes elles són peces úniques d'una gran joia que és la nostra societat", reflexiona. Tot i que admet que de petit tenia aficions alguna cosa fora del comú - "potser altres jugaven a futbol mentre jo feia els meus dibuixos de màquines" - i en conseqüència se li podia qualificar com a "diferent", defensa que, en realitat, " tothom és diferent ".
Creativitat, la clau
Afirma que el seu és la creativitat. A més de tocar el violí - "és un mitjà més per a poder crear i ho porto molt endins" - escriu i dibuixa. Entre les seves aficions, també es troben "la filosofia i la lingüística".
Cliqui la foto hi entrar un Altar Vincle.
Encara no es creu que, en breu, posarà rumb als Estats Units (ho farà a finals d'aquest mes). I menys encara entén el receptius que es van mostrar els representants de la NASA a l'veure el seu projecte, tenint en compte que "a la fira hi havia gent que es va presentar amb prototips fets en laboratori".
El jove estudiant, mostrant el seu prototip a visitants de la fira Intel ISEF (J. R.)
"Em van dir que els encantava la idea. I això que anava amb uns guants de l'Decathlon! ", Exclama. "Amb això ja estava feliç, perquè són persones que saben del que parlen i em deien que anava pel bon camí. Va ser molt emocionant ", afegeix.
Encara que el seu projecte acabés convertint-se en realitat, a en Joel no li agradaria formar part d'aquesta hipotètica expedició que es convertiria en la primera missió humana a visitar Mart. "Estima molt la meva vida", assegura. Entén que tot i que no seria necessari trepitjar el planeta vermell en cas d'aplicar la seva idea, "continua sent molt perillós".
Està convençut que dependrà de la voluntat dels estats el temps que tarda l'home en arribar a Mart. "Les idees i els plànols ja existeixen", afirma. Tem que l'impuls que pretén donar el president dels EUA, Donald Trump, a la carrera espacial vagi en contra dels astronautes: "Potser s'acabin saltant el pas que oferia jo amb el meu projecte per enviar directament a la gent a morir allà ".
En tot cas, encara queda temps perquè això passi. "Diuen que el 2030 volen posar una petita població estable al planeta. No ho sé. La tecnologia avança tan de pressa que és molt difícil de predir ". Del que sí que està segur és que li agradaria que l'experiència que va viure aquest estiu al MIT tingués continuïtat. "Potser no fer la cursa allà, però sí dur a terme una investigació", apunta.
Cliqui la foto hi entrar un Altar Vincle.
Enginyeria biònica és el grau que
li agradaria estudiar. Creu que és la titulació ideal per combinar les dues facetes que més li interessen: l'astrofísica i la tecnologia. Respecte a aquesta última, li agradaria dedicar els
seus esforços a poder-la aplicar per "aportar benestar a totes les persones que estan patint actualment".
Més enllà de la seva admiració pel MIT, Joel té entre cella i cella "fer tot el que pugui perquè la investigació evolucioni més aquí". "No som tontos. De fet som bons, i tenim professionals amb una gran preparació ". Defensa que el més important és confiar en qui s'ho mereix. "Hi ha persones d'aquí que poden aportar moltes coses a aquest món. Però ara mateix no poden per la falta d'oportunitats ", sentencia.
Joel Romero, l'estudiant espanyol triat per la NASA per explorar Mart.
Joel Romero Hernández va rebre fa unes setmanes el segon premi de la NASA en Enginyeria Mecànica durant la Fira Internacional de Ciència i Tecnologia d'Intel, una de les més importants de l'món per a estudiants no universitaris. Aquest jove català va desenvolupar un prototip robòtic manipulat per control remot per arribar a Mart amb només uns pocs metres de fil de pescar, uns sensors de 3 euros i un guant.
Joel va arribar fa uns mesos a l'institut de Vilanova i la Geltrú on estudia amb una mà biònica. La va dissenyar amb uns amics i li va servir d'inspiració per al que estava per venir. L'estiu passat es va fer amb una beca per al programa "Joves i Ciència" de la Fundació Catalunya-la Pedrera, on li oferien estades a l'estranger si desenvolupava un article científic. La pel·lícula "Avatar" va acabar de configurar el seu idea. Quan va veure el film va pensar a aplicar aquesta tecnologia per posar cossos robòtics a Mart i controlar-los per làser com fa l'Estació Espacial
Internacional. Així els astronautes podrien fer coses sense estar a la superfície de Mart. En el seu cap, aquest jove de 16 anys va pensar: "si des de la Terra trigues 20 minuts per controlar un robot perquè la distància entre la Terra i Mart té un retard de 20 minuts, la clau és posar una nau espacial en òrbita perquè la senyal tarda menys d'un segon a arribar. Així, movent el robot des de la nau, aquest es mourà a la superfície ". Amb la teoria tancada, va muntar el prototip, circuits bàsics, sensors, una impressora 3D, imprimir les peces i muntar el robot. Tal va ser l'èxit que no només va ser seleccionat per anar-se a l'MIT aquest estiu, sinó que va ser triat per participar a la fira estatal "Exporecerca Jove", on va guanyar diversos premis.
Joel segueix entestat a quadrar els càlculs per aconseguir que el robot extregui aigua de Mart que permeti convertir-se en energia i retroalimentar sense necessitat de pesades bateries.

Comments