El 68% dels espanyols està disposat a rebre una futura vacuna de la covid-19
- Jaume López de Lerma i Caldas
- 8 sept 2020
- 3 Min. de lectura
L'enquesta de percepció social de FECYT sobre el nou coronavirus analitza el compliment de les mesures sanitàries i l'actitud davant un fàrmac preventiu. Les persones que treballen com autònomes, amb estudis universitaris i amb alts ingressos mostren menor predisposició a la vacunació.

La població espanyola es mostra favorable davant una futura vacuna contra la covid-19: un 32% dels enquestats es mostra totalment favorable a rebre-la, el 36% estaria en una posició favorable, encara que amb algunes reticències, i el 23% mostra un nivell de reserva alt. El 9% restant prefereix no respondre.
Aquest és un dels principals resultats que revela l'enquesta de percepció social sobre aspectes científics de la covid-19 que ha realitzat la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), dependent de el Ministeri de Ciència i Innovació, a 2.100 espanyols procedents de diferents comunitats autònomes amb l'objectiu d'analitzar el compliment de les mesures de prevenció i les seves actituds davant d'una futura vacuna.
La confiança en les vacunes en general segueix sent alta entre la població espanyola
Segons l'enquesta, les persones grans tenen major predisposició a vacunar-se de la covid-19 que les més joves, però les anàlisis mostren que són més determinants altres factors sociodemogràfics. En concret, presenten majors nivells de reticència a la vacunació aquelles persones que treballen per compte propi (autònoms), les que tenen nivells alts d'estudis (particularment primer cicle universitari) i d'ingressos, així com les que consideren que tenen un bon estat de salut.
L'estudi (veure gràfics) posa de manifest que un 32% de la població es mostra reticent a rebre vacunes contra la covid-19 per recels relacionats amb la rapidesa de la investigació i no volen ser els primers a vacunar-se, mentre que un 12, 7% manifesta témer efectes negatius per a la seva salut.
No obstant això, la confiança en les vacunes en general segueix sent alta entre la població espanyola, en línia amb estudis previs a la pandèmia: la gran majoria dels espanyols considera que les vacunes són eficaços per prevenir malalties (tan sols un 4,4% es mostra en desacord) i que són segures (6% en desacord).
Envia suggeriments
Historial
Desades
Comunitat)

El 80% compleix amb les tres emes
El compliment de les mesures de prevenció és un predictor d'actituds favorables a la vacunació contra la covid-19. A més, les mesures han estat adoptades per una àmplia majoria la població: 8 de cada 10 manifesta tenir un seguiment rigorós de les tres mesures de prevenció de l'coronavirus: mascareta, distància social i rentat de mans. No obstant això, prop d'un de cada deu espanyols incompleix ocasionalment alguna de les tres mesures i un 10% addicional manifesta tenir un seguiment baix en el conjunt de les tres.
L'estudi mostra que el context social més proper (familiars i amics) influeix fortament en el compliment de les mesures de prevenció de l'coronavirus. El canvi d'hàbits és en gran mesura grupal, més que individual.
Els resultats també posen de manifest que hi ha una forta associació entre els tres principals comportaments recomanats per a la prevenció de la covid-19 (distància social, higiene de mans i ús de la mascareta) ja que els nivells de seguiment en una de les recomanacions, amb una alta probabilitat, s'observen en les altres dues.
Les persones que té una malaltia crònica o no gaudeixen d'una bona salut tendeixen a adoptar en major mesura els canvis d'hàbit que ajuden a prevenir la covid-19. Així mateix, els pares i mares de menors d'edat presenten una major pràctica de les mesures de prevenció de l'coronavirus.
L'estudi mostra que l'edat no és un factor determinant en el seguiment de les mesures de prevenció. D'altra banda, s'observa que la percepció d'efectivitat de les mesures de prevenció, així com la preocupació per l'evolució de la pandèmia, estan relacionades amb un major compliment.
El treball de recollida de la informació va tenir lloc entre el 25 de juny i el 15 de juliol de 2020. Els resultats d'aquest estudi van en línia amb els de l'Cosmo-Spain, impulsat per l'OMS i que es porta a terme a el mateix temps en 31 països.
Fuente: SINC
Derechos: Creative Commons.
Comments