La NASA anuncia un descobriment històric: 7 planetes similars a la Terra i potencialment habitables.
- Jaume López de Lerma i Caldas
- 16 jun 2020
- 6 Min. de lectura
Les set germanes de la Terra
El telescopi espacial Spitzer i altres telescopis terrestres han detectat un sistema solar format per set planetes de mida similar a el de la Terra, que orbiten un sol estel anomenada trappist-1

matge facilitada per Natura de la il·lustració artística de sistema estel·lar amb set planetes de massa similar a l'nostre localitzat per un grup internacional d'astrònoms i l'estudi publica avui Nature. La il·lustració està basada en les dades disponibles sobre els seus diàmetres, masses i distàncies a la seva estrella amfitriona, trappist-1, una estrella nana ultrafría amb una brillantor prop de mil vegades menor a el del Sol.
1/7 de
Sistema exoplanetario trappist-1
El nou sistema exoplanetario està governat per trappist-1, una estrella nana ultrafría, i set planetes de mida similar a la Terra que giren al voltant d'ella.
Imatge: NASA / JPL-Caltech

3/7
Mons calents i freds
Concepció artística de sistema trappist-1. Els planetes més interiors (b, c i d) probablement siguin massa calents per albergar aigua líquida. Els següents tres planetes (e, f i g) orbiten a la zona habitable de l'estrella i podrien albergar oceans d'aigua en les seves superfícies. En canvi, el planeta exterior (h) no s'ha confirmat, encara que és probable que sigui massa distant i fred per albergar aigua líquida.
Imatge: NASA / JPL-Caltech

Foto facilitada per la NASA avui, 22 de febrer de 2017 d'un concepte artístic de com podria ser la superfície de l'exoplaneta trappist-1f, localitzat en el sistema trappist-1, en la constel·lació Aquari. A tan sols 40 anys llum de la Terra hi ha un sistema estel·lar amb set planetes de massa similar a el nostre, tres dels quals es troben a la zona habitable i podrien albergar oceans d'aigua a la superfície, la qual cosa augmenta la possibilitat que aquest sistema pogués acollir vida. EFE / NASA / JPL-Caltech / T. Pyle (IPAC).
2 / 7
Superficie de TRAPPIST-1f
Representación artística de la superficie del planeta TRAPPIST-1f. Imagen: NASA / JPL-Caltech
Les set germanes de la Terra
Detecten un sistema estel·lar proper amb set planetes similars a la Terra
Descobreixen a 'només' 40 anys llum un sistema solar amb set planetes com el nostre en què pot haver-hi aigua i vida
La NASA va anunciar aquest descobriment que alimenta el misteri sobre els exoplanetes
LUIS ALFONSO GÁMEZ / IDEAL / @LAGAMEZ
Fotos: EFE / IDEAL / NASA
22 febrer 2017
Un equip internacional d'astrònoms descobreix un sistema solar amb set planetes molt semblants a la Terra a 'només' 40 anys llum, en la constel·lació d'Aquari. Els nous mons orbiten una petita estrella ultrafría i es troben a una distància d'ella tal que pot ser que tots tinguin aigua líquida en la seva superfície, requisit indispensable per a la vida com la coneixem. «Es tracta d'un sistema sorprenent no només perquè hàgim trobat tants planetes, ¡sinó també perquè són tots sorprenentment similars en grandària a la Terra!», Diu Michaël Gillon, de la Universitat de Lieja i autor principal de l'article que publica la revista Nature , que dedica la seva portada a la troballa.
L'estrella al voltant de la qual orbiten els nous planetes es diu trappist-1 pel Telescopi Petit per Planetes en Trànsit i planetesimals (trappist, per les sigles en anglès) de l'Observatori Europeu Austral (ESO), a Xile. El telescopi, un enginy amb un mirall de 60 centímetres controlat a distància des de Bèlgica, observa la nana vermella des de 2010 i va descobrir l'any passat tres dels seus mons. Trappist-1 és molt petita: una mica més gran que Júpiter -el més gran dels planetes del Sistema Solar-, té un 8% de la massa de el Sol i la seva lluminositat és una diezmilésima de la de la nostra estrella. «La seva temperatura superficial és d'uns 2.500 ºC, menys de la meitat que la de el Sol», indica Agustín Sánchez Lavega, director de el Grup de Ciències Planetàries de la Universitat del País Basc, que no ha participat en la investigació.
Envia suggeriments
Historial
Desades
Comunitat.
Traslladats al nostre veïnat, els set planetes -anomenats trappist-1b, c, d, e, f, g i h, des del més pròxim a l'estrella fins al més llunyà- estarien més a prop de el Sol que Mercuri, un infern on de dia la temperatura ascendeix als 350 ° C i de nit cau fins als -170 º C. No obstant això, que la seva estrella sigui una nana vermella fa que aquests nous mons puguin ser aptes per a la vida. «L'emissió d'energia d'estrelles nanes com trappist-1 és molt més feble que la del nostre Sol. Perquè hi hagués aigua en les seves superfícies, els planetes haurien d'estar en òrbites molt més properes que les que podem veure en el Sistema Solar. Afortunadament, sembla que aquest tipus de configuració compacta 'és el que estem veient al voltant de trappist-1! », Explica Amaury Triaud, astrònom de la Universitat de Cambridge.

Jesús Martínez Frías, expert d'Col·legi de Geòlegs en Geologia Espacial i Astrobiologia, creu que cal ser cauts abans de parlar sobre l'existència de vida en el sistema Trappist-1
"L'existència d'aigua pot considerar-se un geomarcador ambiental, però mai un biomarcador", sosté Martínez Frías
23 febrer 2017
El descobriment de set nous exoplanetes en el sistema Trappist-1, a 40 anys llum de la Terra, anunciat ahir per científics de la NASA i publicat a la revista Nature, ha posat sobre la taula la possibilitat de l'existència de vida més enllà de nostre planeta. No obstant això, el geòleg Jesús Martínez Frías, director de la Xarxa Espanyola de Planetologia i Astrobiologia, creu que hem de ser cauts abans d'avançar la possibilitat d'existència de vida extraterrestre.
"No hem de confondre habitabilitat amb existència de vida", explica Martínez Frías. "L'habitabilitat consisteix en què un planeta tingui les condicions necessàries per ser habitable en un concepte ampli, des dels microorganismes més singulars fins éssers similars a nosaltres", aclareix aquest expert. En la seva opinió, el fet que un planeta pugui ser habitable "no vol dir que hagi de tenir vida".
Martínez Frías advoca per no especular amb la possibilitat d'existència de vida en els planetes recentment descoberts fins no comptar amb evidències palpables. "L'univers és immens i seria absurd pensar que estem sols, però és cert que, fins al moment, no tenim cap prova d'existència de vida en cap altre lloc que no sigui la Terra", defensa aquest geòleg i director de el curs sobre Planetologia i Astrobiologia de Col·legi Oficial de Geòlegs (ICOG).
Per corroborar l'existència de vida en els nous planetes o en qualsevol altre cos celeste és necessari, assegura Martínez Frías, prestar atenció a l'existència de biomarcadors. "Hem de ser molt restrictius amb el terme 'biomarcador' i utilitzar-lo exclusivament per a allò que està clara i inequívocament relacionat amb la vida", subratlla. Martínez Frías considera que l'existència d'aigua en un planeta és un geomarcador ambiental, "però de cap manera un biomarcador, perquè no és un compost orgànic relacionat amb l'activitat metabòlica d'un organisme".
No obstant això, aquest expert afirma que perquè un planeta pugui contenir vida, ha de "estar viu" des del punt de vista geològic. Aquesta vitalitat geològica d'un cos planetari és, al seu parer, el que fa que constantment s'estiguin creant, destruint i modificant llocs on pugui emergir o desenvolupar-se la vida.
Definició de planeta
Martínez Frías també advoca per adoptar un concepte de planeta més ampli de l'usat en l'actualitat tenint en compte criteris geològics per sobre de les relacions dinàmiques entre diferents cossos. "La diversitat planetària és enorme i no hem de classificar tipologies en base al que tenim en el sistema solar", puntualitza. "Potser simplement no necessitem una definició de planeta, perquè la varietat d'objectes amb aquestes característiques és tal que escaparia a la nostra concepció", conclou.
Il·lustre Col·legi Oficial de Geòlegs (ICOG)
L'ICOG és una institució sense finalitat lucrativa creada per a la defensa i suport dels interessos dels Geòlegs segons la Llei 73/1978 de 26 de Desembre. Entre els seus fins essencials, destaquen l'ordenació de l'activitat o exercici de la professió de geòleg i la representació exclusiva i defensa dels interessos de la mateixa. Amb seu a Madrid, el Col·legi compta amb delegacions a Aragó, Astúries, Catalunya i País Basc. Per a més informació, pot visitar www.icog.es.
ESA: "La troballa dels set planetes arriba en el moment
perfecte per a respondre si hi ha vida en el sistema solar "
Europa Press
El portaveu de l'Agència Espacial Europea (ESA) a Espanya, Javier Ventura, ha assegurat aquest dijous 23 de febrer que la recent troballa de set petits planetes que orbiten l'estrella nana vermella trappist-1, "arriba en el moment perfecte, un any abans de el llançament de l'James Webb amb el qual es pretén respondre a la pregunta de si hi ha vida en el sistema solar ". "En el termini d'una dècada va si pot ser respondre-hi", ha afegit.
"Si es detecten els components bàsics per a la vida, podríem tenir molta certesa que hi ha vida biològica en ells --ha explicat Ventura durant una entrevista amb Europa Press--. Un objectiu molt proper que, amb la capacitat tecnològica per observar-los, es podrà respondre a la pregunta de si hi ha vida. És una cosa apassionant ".
El telescopi espacial James Webb, el 2018, serà una missió conjunta de la NASA i de la ESA. En aquest sentit, Ventura ha subratllat que es tracta d'un tipus de satèl·lit, la segona generació després de l'Hubble, "que podrà fer anàlisis fins de les atmosferes d'aquests planetes i es podran identificar la composició d'aquestes".
D'aquesta manera, el portaveu de l'ESA s'ha mostrat optimista davant aquesta nova missi
Jesús Martínez
Comentarios