Què vol dir que el Sol es trobi en el seu mínim d'activitat?
- Jaume López de Lerma i Caldas
- 16 jul 2020
- 3 Min. de lectura
EL-ESPAI

L'activitat que actualment registra el Sol és normal, "es tracta d'una etapa del seu cicle de 11 anys i no és una condició per la qual haguem de preocupar o que hagi de cridar l'atenció, i molt menys té relació amb algun altre fenomen natural" , va afirmar Américo González Esparza. Ell és investigador de l'Institut de Geofísica (IGF) de la UNAM i cap de Servei de Clima Espacial Mèxic (SCiESMEX).
És completament fals que la baixa activitat solar pogués causar clima gelat, terratrèmols o erupcions volcàniques, com s'ha difós en els dies recents, ha assenyalat.
A hores d'ara el Sol està molt tranquil, en el seu mínim d'activitat, pràcticament adormit. És per aquesta raó que no presenta taques a la superfície. Així mateix, va aclarir que aquesta disminució temporal tampoc contribuirà a disminuir l'escalfament global. Tot i que s'ha difós que ja no haurem de preocupar-nos i això no és veritat.
"Les variacions en la radiació de el Sol durant aquest cicle són molt petites comparades amb el canvi climàtic i aquell fenomen no modificarà la tendència al planeta", ha precisat el també responsable de l'Laboratori Nacional de Clima Espacial (LANCE).
La nostra estrella té cicles d'aproximadament 11 anys.

Aquí presentem dues imatges de el Sol. La primera és en la seva màxima activitat i la segona en el seu mínim d'activitat.
El doctor en física espacial per l'Imperial College, de la Universitat de Londres, Regne Unit, amb postdoctorat al Jet Propulsion Laboratory de la NASA, Estats Units, va assenyalar que en alguns treballs s'ha tractat de predir com seran els següents cicles solars perquè , encara que es repeteixen en el lapse esmentat, no sempre són iguals."
La predicció de el següent cicle és molt important en termes de clima espacial, per això el tema és d'interès per a nosaltres".
Hi ha hagut períodes en on per diversos cicles el Sol ha presentat baixa activitat (poques taques i tempestes), i en altres ha estat més intensa. El que recentment està acabant, el cicle 24, va ser moderat i podem dir que en el seu bec, que va ser el 2014, no va tenir poques ni moltes taques.
Segons alguns models sense fonament físic, sinó basats en una anàlisi de sèries de dades de temps, el nombre de taques solars anava a decréixer.
Es va especular que els següents cicles serien menys intensos i que possiblement es repetirien alguns de molt baixa activitat, com els registrats en alguns períodes de la història, coneguts com els mínims de Maunder (de 1645 a 1715) o de Dalton (1790 a 1830) , acompanyats d'una lleugera baixa en la temperatura de la planeta, que van ser qualificats com mini eres glaceres.

No obstant això, va precisar l'universitari, "la majoria de la comunitat acadèmica que ens dediquem a estudiar a el Sol i com la seva activitat afecta el nostre planeta, no coincidim amb les prediccions d'aquests models.
En general, el consens de la comunitat científica, i com va establir la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) dels Estats Units, és que el següent cicle serà molt semblant a què acabem d'acabar. Els membres de l'organització Internacional de Serveis de Meteorologia de l'Espai (ISES) també coincideixen amb aquesta predicció ".
El proper màxim de l'activitat solar passarà en quatre o cinc anys (2024 o 2025).
Així mateix, els experts consideren que serà semblant a el de 2014 pel que fa a intensitat i nombre de tempestes solars. González Esparza ha indicat que els científics busquen saber com varia el cicle de el Sol, i per arribar a això cal entendre com canvia el seu camp magnètic, coneixement sobre el qual encara hi ha molts dubtes.
"Ens falten dades i investigacions per comprendre l'evolució del seu cicle magnètic i predir amb certesa com serà la seva següent fase".
Al SCiESMEX (adscrit a la unitat Michoacán d'l'IGF) i en el Laboratori Nacional de Clima Espacial (LANCE), a càrrec de la mateixa Institut de la
, i de la Universitat Autònoma de Nou León -del qual el Servei forma part juntament amb altres instàncies-, s'aprofita aquest temps de calma solar per millorar els models i observacions, així com la cobertura del territori nacional i les xarxes d'instruments de mesura que contribueixen a determinar els efectes de l'activitat solar a Mèxic.
Comments